Да ли сте знали

Генерална скупштина Унеска прогласила је 1999. године 21. фебруар Даном матерњег језика као сећање на студенте који су тог датума 1952. године убијени у Даки, у источном Пакистану, садашњем Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Данас је у нашој школи обележен Међународни дан матерњег језика. Библиотекари школе су, путем мини-квиза и паноа, све ученике подсетили на значај очувања матерњег језика и његову лепоту.

Ранко Бугарски о језику:

Језици у свету – одломак

Језик је медијум помоћу којег човек изграђује и тумачи свет у којем живи, а уз то и основно средство интеракције и комуникације међу људским бићима и битан предуслов свеколиког човековог стваралаштва.

Језик  у овом општем смислу део је генетског наслеђа људског рода, а манифестује се у хиљадама посебних језика којима говоре поједине друштвене заједнице широм света. Тако сви људи имају језик, али немају сви исти језик.

*******

Савремени српски језик је нормиран (има свој речник, граматику и правопис) и као такав учи се у школи.

У Републици Србији службени језик је српски језик (екавског и ијекавског изговора), док је ћирилица звачнично (службено) писмо, а у јавној и приватној употреби су и ћирилица и латиница.

Извори: Јелена Журић: Ђачки језички приручник

Линк ка квизу поводом обележавања Међународног дана матерњег језика:

Scroll to Top